Gofry wytrawne

Na dzisiejszych zajęciach przygotowywaliśmy gofry, ale w nieco innym wydaniu... otóż Pani zaproponowała nam przygotowanie gofrów wytrawnych... Zdziwiliśmy się, bo do tej pory większość z nas znała i zajadała się goframi w słodkiej wersji. Z wielkim zapałem i ogromną ciekawością szybko przystąpiliśmy do pracy! Kroiliśmy żółty ser, szynkę, paprykę, natkę pietruszki, odmierzaliśmy i mieszaliśmy dokładnie wszystkie składniki, a na koniec z pomocą Pań nalewaliśmy ciasto do gofrownicy zakupionej dzięki realizacji programu "PRZEDSZKOLA DLA WSZYSTKICH". Gofry wyszły przepyszne! Jeśli macie ochotę wypróbować przepis, z którego korzystaliśmy to zostawiamy go w tym poście :-)

Składniki:

  • papryka czerwona 1 szt.
  • kukurydza1/2 puszki
  • szynka150 g
  • ser żółty150 g
  • natka pietruszki2 łyż.
  • mąka1 szkl.
  • mleko1/2 szkl.
  • jajko1 szt.
  • proszek do pieczenia1 łyżecz.
  • sól1/2 łyżecz
  • olej1 łyż.
Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz olej przekładamy do miski i wszystko mieszamy. W drugiej misce mieszamy mleko z jajkiem. Suche składniki łączymy z mokrymi. Paprykę myjemy, wykrawamy gniazda i kroimy w małą kosteczkę kosteczkę. Szynkę również. Natkę pietruszki drobno siekamy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce.
Wszystkie warzywa, ser i szynkę dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy i smażymy gofry.
Smacznego ;-)






 










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz