Na dzisiejszych zajęciach przygotowywaliśmy gofry, ale w nieco innym wydaniu... otóż Pani zaproponowała nam przygotowanie gofrów wytrawnych... Zdziwiliśmy się, bo do tej pory większość z nas znała i zajadała się goframi w słodkiej wersji. Z wielkim zapałem i ogromną ciekawością szybko przystąpiliśmy do pracy! Kroiliśmy żółty ser, szynkę, paprykę, natkę pietruszki, odmierzaliśmy i mieszaliśmy dokładnie wszystkie składniki, a na koniec z pomocą Pań nalewaliśmy ciasto do gofrownicy zakupionej dzięki realizacji programu "PRZEDSZKOLA DLA WSZYSTKICH". Gofry wyszły przepyszne! Jeśli macie ochotę wypróbować przepis, z którego korzystaliśmy to zostawiamy go w tym poście :-)
Składniki:
- papryka czerwona 1 szt.
- kukurydza1/2 puszki
- szynka150 g
- ser żółty150 g
- natka pietruszki2 łyż.
- mąka1 szkl.
- mleko1/2 szkl.
- jajko1 szt.
- proszek do pieczenia1 łyżecz.
- sól1/2 łyżecz
- olej1 łyż.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa, ser i szynkę dodajemy do ciasta i dokładnie mieszamy. Wylewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy i smażymy gofry.
Smacznego ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz